Spelenderwijs een betrouwbare hier
Video/Text

Cursus: Spelenderwijs een Betrouwbare 'Hier'

11 Lessen None

Over deze cursus

Hierkomen is een van de meest ongetrainde oefeningen. Hoe gek het voor sommigen ook klinkt, maar de 'zit' wordt vaak vanaf pup af aan 100-en keren geoefend. Op het veld, voordat er een brokje wordt gegeven, wanneer er bezoek is. Spelenderwijs wordt dit zo vaak geoefend dat de meeste honden dit heel makkelijk kunnen. Met heel vaak een succesvolle oefening, want de hond is meestal aangelijnd of hij heeft toch niets 'beters' te doen omdat hij thuis is. Zitten is dan erg makkelijk om iets leuks te verdienen.

De 'hier' wordt veel minder vaak geoefend. Na een paar keer oefenen op de hondenschool wordt vaak aangenomen dat de hond het wel snapt en moet kunnen. Maar de setting waarin de hond het moet doen veranderd enorm. Hierkomen terwijl er gespeeld wordt met een andere hond of met een persoon; hierkomen terwijl de hond net een lekker luchtje in zijn neus heeft; of hierkomen omdat je weer naar huis gaat. Allemaal verschillende situaties!

Misschien lees je het wel, hierkomen zou in álle situaties eerst succesvol geoefend moeten worden en heel belangrijk: 'hier' hoort niet het signaal te worden voor 'we gaan naar huis'!

Frustratie

Het niet luisteren naar 'hier' zorgt vaak voor veel frustratie bij hondeneigenaars. Sommige honden komen maar half en maken er dan een spelletje van. Hierdoor denk de eigenaar dat de hond een loopje met hem neemt. Sommige andere honden lijken de eigenaar niet eens te horen wanneer ze geroepen worden. Ze zijn zo afgeleid dat ze niet eens meer omkijken.

De belangrijkste oorzaken voor een slechte 'hier' op een rijtje

​​

1.) Einde van de lol Vaak wordt de 'hier' alleen maar gebruikt om de hond te roepen wanneer de lol stopt. Dus hij is lekker aan het snuffelen of aan het spelen en er wordt 'hier' geroepen en de hond wordt aangelijnd. Hierdoor is 'hier' het signaal geworden voor einde lol. Geen pretje dus om hier te komen ;-)

2.) Straf gekregen Wanneer de hond straf heeft gekregen, of je hebt als eigenaar de hond 'bij zijn lurven' proberen te pakken, dan levert dit vaak een hond op die wel een stukje komt maar net niet helemaal. Hij maakt er dan vaak een spelletje van en probeert uit handen van de eigenaar te blijven.

Mensen hebben vaak de neiging boos te worden wanneer de hond niet komt. De hond lijkt ongehoorzaam en het idee heerst dan dat dit 'afgestraft' moet worden. Met een boze stem, of door de hond met frustratie bij zijn halsband te pakken. Dit kan veel indruk maken op een hond. Hierdoor denkt hij de volgende keer: 'als ik kom, dan krijg ik straf'. Dit is dan ook meteen de hoofdreden waarom straffen averechts werkt. De hond leert dat bij de eigenaar komen alleen maar narigheid betekent.

3.) Te weinig geoefend Zoals hierboven al beschreven, het hierkomen wordt vaak heel weinig geoefend. Na een paar succesvolle oefeningen wordt er van uitgegaan dat de hond het kan. Daarna wordt het al heel snel ingezet op de momenten die er toe doen. Dus de hond loopt ergens los op af, en moet dan ineens komen. Terwijl er veel leuks of interessants gebeurt. Dat zorgt ervoor dat de kans op succes erg klein is. Dat brengt ons meteen bij het volgende punt.

4.) Te vaak een on-succesvolle 'hier' Wanneer er teveel op moeilijke momenten 'hier' geroepen is zonder dat de hond kwam, gaat de waarde van het signaal 'hier' erg hard achteruit. Hier betekent dan bijna gewoon dat de hond door mag gaan met waar hij mee bezig is. Jezelf beperken om maximaal 2 keer te roepen is dan ook erg belangrijk. 

5.) Hond is dol op spelen met een andere hond, of heeft een groot jachtinstinct Dit zijn de moeilijkste situaties voor een hond. Hij is dol op spelen met een andere hond, en vervolgens roept zijn eigenaar. Een eigenaar kan bijna nooit op tegen zoveel leuks! Hetzelfde geldt met het jachtinstinct, wanneer een hond iets ziet waar hij graag achteraan wil, dan is het erg moeilijk om als eigenaar interessanter te zijn. Alleen door een zeer goede beloningsgeschiedenis op te bouwen en door het 'hier' signaal zo goed in te trainen dat het een gewoonte wordt om te komen, kun je in situaties zoals deze toch succes hebben.N.b. wanneer een hond veelvuldig succes heeft gehad van zijn jachtgedrag, is deze beloning (en de herinnering hieraan) vaak zo sterk, dat het nog erg moeilijk kan zijn om dit om te buigen. Voorkomen is dan het allerbelangrijkst. Door op jonge leeftijd de 'hier' al goed aan te leren, kunnen dit soort problemen in de toekomst voorkomen worden.

Leuk weetje : wanneer een jachthond getraind wordt om bijvoorbeeld een mensengeur te speuren, dan ontwikkeld zijn geur vermogen zich op deze geur. Hij zal dus veel minder bezig zijn met andere geurtjes! Heel handig dus wanneer je een jachthond hebt, om al vroeg met speuren op de 'juiste' dingen te beginnen. Zo leer je zijn instinct aan te sturen en is er minder kans om ongewenst gedrag te ontwikkelen.

Pen